Focus: Richten op je ambities of vooral op je mobiele beeldscherm?

Voor je het weet ben je meer met je mobiele beeldscherm bezig dan met je ambities.

Je wordt wakker en het eerste wat je doet is je mobiel checken. Ongemerkt ben je ergens terecht gekomen waarvan je afvraagt wat je er doet. Je checkt de tijd..shit, alweer 20 minuten later! Opschieten!

Rennend kom je je bed uit en als je al voor deze dag al voornemens had, heb je ze in ieder geval net voorbij gebeeldschermt..

Zo herkenbaar. Zo verleidelijk.

Heerlijk toch die instant erkenning voor je leukheid?

Op het moment ben ik aan het Tinderen. Tinder een datingssite waar je met een swipe naar links of rechts kan bepalen of je iemand ziet zitten of niet. Veel oppervlakkiger kan het niet, maar het effect op je brein is enorm.

De drang om te kijken hoevaak je geliked bent is fijne instant erkenning voor je leukheid.

Dus ja, ik maak me er ook schuldig aan. Dat checken van die mobiel gelijk nadat ik wakker ben geworden.

Tegelijk merk ik dat het me afleidt van mijn doelen en mijn voornemens en ben ik bij machte om het onding in een hoek te bonjouren en mijn ‘checktijd’ tot het minimum te beperken. ( dat filtert direct lekker, want de mannen die mijn focus niet zien zitten zwaaien direct af.)

Zou je zoveel op je beeldscherm zitten als je een duidelijke doelstelling hebt?

Hoe zou jouw dag er uit zien als je elke dag start met de intentie om je te richten op een eindpunt? Iets wat je wilt bereiken? Het probleem is niet Focus, het Probleem is een tekort aan een toekomstvisie. Je kunt niet richten als je niet weet waarop.

Diep van binnen wil iedereen een vervullend leven.

Stel je voor dat je elke avond voor het slapen gaan kort bewust droomt over de dingen die je graag wilt bereiken. Dan zul je merken dat die dromen steeds meer vorm krijgen en dat je morgens makkelijker opstaat met de juiste intentie om  je bestemming te bereiken.

Kijk maar naar topsporters?

Ze hebben elke dag een vast doel voor ogen. Topsporters gebruiken een vastomlijnd plan waar ze stap voor stap naar toe werken. En hebben een rotsvast geloof in de uitkomst.
Gedreven sporters weten dat ze hun tijd energie goed moeten besteden. Wanneer ze moeten pieken op een dag en wanneer ze moeten rusten. topsporters hebben ongelooflijk veel bewustzijn van hun capaciteit. Beschikken over een ongelimiteerde discipline en toewijding en zijn niet bang om de grens van hun comfortzone op te zoeken. Ze dúrven pijn te lijden.
In hun gedrevenheid laten er ze er dingen voor, skippen feestjes.
Ze kiezen.

Resultaten komen altijd voort uit daden.

De resultaten die jij behaald in je leven zijn een resultaat van je daden. Wanneer je veel tijd besteed aan je sociale contacten en tegelijk probeert een ambitie waar te maken en je instant vervulling haalt uit Social Media, zal je nooit je doelen halen.

Instant geluk is een korte termijn beloning. Het gelukshomoon wat een korte opleving geeft wanneer we weer een ‘like’ op facebook scoren.

Hoeveel uren per dag besteed jij aan beeldscherm, hoeveel aan je ambities?

Wat zou er gebeuren wanneer we die uren gedeeltelijk zouden vervangen met een zinvoller besteding. Iets wat ons een  goed gevoel voor de lange termijn geeft?

90 % procent van je processen worden bestuurt middels je onderbewuste.

Focus begint met een beslissing.

De beslissing om van betekenis te zijn. Door te richten op een bestemming. Op deze manier geeft je je brein een concrete opdracht om datgene uit de omgeving te halen wat jij nodig hebt om die doelen te halen.

Je brein filtert in opdracht van datgene waarin je gelooft.

Staan jouw filters op het zoeken van korte termijnbeloningen, dan is dat wat je gaat doen.

Staan jouw filters ingesteld op dat ene heldere doel, dan is het plan wat daarbij hoort een verlengstuk daarvan en zal dus elke beslissing die je maakt, gericht zijn op het behalen van dat plan.

Ik kom uit de paardensport en de rode draad van de training is dat elke stap van dat paard van van jou is, dat het tempo, het ritme, de richting van jou is. Alleen dan heb je doelstelling en kun je een prestatie leveren. Dat is leiderschap.

Dus weg die mobiel het eerste en laatste uur van je dag. Train je hersenen proactief te zijn in plaats van reactief.

Je kunt op een paard gaan zitten, maar als jij geen bestemming kiest, zal het bij de eerste de beste sappige graspol steken blijven

Vond je deze tekst nuttig? Deel hem dan op je Sociale kanalen.

Anderen bekeken ook:

MEER INSPIRATIE VOOR PERSOONLIJKE GROEI

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.