Hoe weet ik of ik een depressie heb?

Misschien merk je al een tijdje dat je niet al te lekker in je vel zit. Je slaapt niet goed of juist heel veel, bent rusteloos in je hoofd en ervaart een constant gevoel van down-zijn. Je voelt je somber en hebt nergens zin in. Je voelt je moe en merkt dat je in weinig dingen interesse hebt.

Misschien vraag je je af wanneer je eigenlijk voor het laatst echt plezier hebt gekent in je leven.

Iedereen heeft ’t wel eens een dip

Natuurlijk kent iedereen wel eens een periode dat je niet lekker in je vel zit. Je kunt namelijk nooit altijd helemaal happy-de-peppy zijn. Je hebt dan gewoon een dip en dat die zijn van relatief korte duur.

Maar als je al een langere tijd last hebt van sombere gevoelens en het je leven begint te beinvloeden, dan kan het zijn dat je een depressie hebt.

Dip of depressie?

Wanneer heb je nu een dip en wanneer een depressie?

Wanneer een ip over gaat in een depressie is lastig te bepalen. Daarom hebben deskundigen een aantal richtlijnen geformuleerd waaraan mensen voldoen wanneer ze een depressie hebben.

Volgens deze richtlijn ben je depressief als je minstens twe weken lang somber bent en last heb van vijf of meer van de volgende kenmerken:

  • Moe, traag en/of veel onderhuidse traagheid
  •  Vermoeidheid, weinig energie, nergens zin in hebben
  • Dingen vergeten, of dingen gaan veel langs je heen. Je bent ‘er niet bij’ met je hoofd.
  • Verminderde concentratie en / of last van besluiteloosheid.
  • Je minderwaardig voelen, last van een waardeloos gevoel.
  • last van negatieve gedachten, of zelfs moe zijn van het leven
  • Opvallende gewichtsverandering. Afvallen of juist aankomen.

Oorzaken

Het ontstaan van een depressie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je je kwetsbaar voelt. Of dat je aanleg hebt voor depressieve gevoelens. Soms ligt de oorzaak in je jeugd. De wijze waarop je je gesteund hebt gevoeld en de mate waarin je je veilig hebt gevoelt op jonge leeftijd kan zorgen dat je fundament niet zo stevig is. Het kan zijn dat je niet zo goed voelt wat goed voor je is en zo onbedoeld in een situatie bent belandt waarin je geen controle meer hebt in de dingen die je overkomen. Je mist leiderschap over je leven en denkt wellicht onterecht dat je een slachtoffer bent van je gedachten en gevoelens.

Wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt?

Soms gaat een depressie vanzelf over, alleen zegt het wel iets over de mate van eigenliefde en leiderschap in jouw leven. Over oude pijnen die je nog niet geheeld hebt en over de mate waarin jij het pad van je bestemming volgt, of dat je doelloos rondloopt.

Ga ermee aan de slag!

Belangrijk is dat je daar mee aan de slag gaat.

Mijn ervaring is dat wanneer je leert om in contact met je gevoel te komen en leert luisteren naar wat jouw binnenste jou te vertellen heeft en van daaruit in elke beslissing leiderschap neemt, je enorm in je kracht kan komen te staan en je veelal gelukkig kunt voelen.

Mediteren, erover praten en je grenzen leren voelen zijn manieren om bovenop een depressie te komen.

Mocht je er toch niet alleen uit komen. Zoek dan hulp of neem contact met me op.

Anderen bekeken ook:

MEER INSPIRATIE VOOR PERSOONLIJKE GROEI

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.